Upplagt den 24 maj, 2016

Erik Lystedt, bibliotekarie vid Johannelunds teologiska högskola, har hastigt avlidit. Han blev 59 år.
Erik föddes i Uppsala, där hans föräldrar utbildade sig till lärare. När de var klara flyttade familjen norrut. Efter några år bosatte de sig i Ånäset och där växte Erik upp tillsammans med sina tre syskon. Efter gymnasiet arbetade han bland annat vid sjömanskyrkan i Gdansk. Han lärde sig polska och var över huvud taget mycket språkintresserad och behärskade flera slaviska språk, förutom engelska och tyska.
Sedan Erik gått bibliotekarieutbildning fick han 1986 tjänst vid Johannelund, först på halvtid och så småningom på heltid. Han var ambitiös, noggrann och intresserad av teologi. Dessutom kände han sedan barnsben EFS. Allt detta gjorde att han passade bra in i arbetslaget vid Johannelund.
Eriks något kärva humor och jordnära fromhet kunde nog ibland uppfattas som onödigt dystra, men de var båda utslag av en realism som bottnade i en välgrundad kristen tro och en livserfarenhet som innehöll både mörka och ljusa sidor.
De sista åren förmörkades av den bipolära sjukdom som Erik led av och öppet talade om; den innebar bland annat att han hade återkommande depressioner. Det gjorde att han periodvis var sjukskriven och de sista åren också tvingades gå ner i tjänst. Men sjukdomen hindrade honom inte från att planera för framtiden. Han såg fram emot att få flytta in i den nya lägenhet som han skaffat utanför Uppsala men nu aldrig kom att bo i.
Med Erik har Johannelund förlorat en färgstark medarbetare, och vi är många som kommer att sakna honom – inte minst just för den kombination av lite dyster humor och bergfast tro på Guds nåd som han visade och som ständigt återkom i umgänget med honom.

LarsOlov Eriksson
Tomas Nygren