Johannelund – Sveriges äldsta teologiska högskola
Open
X

. Det senaste från och om Johannelund.

Vi startar nytt samarbete!

Upplagt den 15 maj, 2020

Till hösten börjar Johannelund ett spännande samarbete med Missionsgården Strandhem, där man kan läsa en ettårig ”missionsakademi” med akademiska kurser i Bibeln, ledarskap, församlingsstrategi m m. Kurserna ingår i Johannelunds vanliga kursutbud, kräver inga förkunskaper och är CSN-berättigade. Lärarna som håller i undervisning på Strandhem är
Daniel Hjort, EFS präst och teologi doktor i Nya testamentet, och Magnus Hagström, EFS-präst och tidigare EFS missionär i Etiopien.

Den riktar sig främst till dig som vill förberedas och utrustas för tjänst i Guds rike eller som redan står i en ledaruppgift i en kristen församling/förening (t.ex. lärare, predikant, evangelist, styrelsemedlem).

Här finns alltså en fantastisk möjlighet för alla som bor i södra Sverige att läsa ett urval av Johannelundskurser med bra lärare, tillsammans med en mindre grupp på Strandhems vackra campus.

Mer information om detta samarbete hittar du HÄR

På Johannelund är undervisningen alljämt igång….

Upplagt den 23 mars, 2020

fast på ett annat sätt med anledning av Covid-19. All undervisning sker just nu på distans. För våra distansstudenter kommer så att ske resten av terminen. För campusstudenterna sker så tillsvidare. Om läget förändras, så går information ut om det.

För dig som vill söka till Johannelund inför hösten 2020, så blir alla program och kurser som utannonseras av som planerat, men på vilket sätt får den rådande situationen i höst avgöra. Du kan vara trygg med att utbildningarna påbörjas och fortgår som planerat!

Nu öppnar ansökan!

Upplagt den 16 mars, 2020

Från idag kan du söka program för hösten 2020. Antingen via vår lokala antagning här  eller via  antagning.se 
Integrerat prästprogram 4,5 år, Kandidatprogram 3 år, Högskoleprogram 2 år, Teologiskt introduktionsår samt Själavårdsprogram 1-3 år.
Om du gör din ansökan lokalt, så får du antagningsbesked i början av juni!

Välkommen med din ansökan fram tom 15 april!

Hur Johannelunds undervisning påverkas av coronaviruset

Upplagt den 13 mars, 2020

Coronavirusets utveckling går snabbt och har konsekvenser för hela samhället. Vi på Johannelund tar det på största allvar och följer Folkhälsomyndighetens och WHO:s rekommendationer. Utmaningen i dagsläget är att bromsa smittspridningen så mycket som möjligt så att sjukvården inte pressas för hårt för fort. De åtgärder som vi uppmanas ta är enkla: att hålla oss hemma även om vi är lindrigt sjuka, att tvätta händerna ordentligt och att undvika stora folksamlingar.

De flesta människor får bara lindriga besvär av viruset men många av oss kommer i kontakt med människor som är i riskzonen för att bli allvarligt sjuka. Det gäller äldre människor, individer med svåra sjukdomar eller luftvägsinfektioner, och möjligen individer med astma. Har du symptom som torrhosta, feber och halsont ska du stanna hemma, även om symptomen är lindriga. Arbeta hemifrån minst två dagar efter att du är symptomfri.

För att hindra en snabb spridning av viruset rekommenderar WHO att arbetsplatser undersöker möjligheter att använda digitala plattformar för sammanträden istället för fysiska möten.  Detta är en åtgärd som Johannelund har goda möjligheter att tillämpa, tack vare våra digitala verktyg. Vi fortsätter undervisningen som vanligt men kommer att anpassa formerna under några veckor:

  1. Distansträffar ställs in från och med 16 mars fram till 15 maj. Lärare gör undervisningsmaterial tillgängligt digitalt. Examinationstillfällen görs i möjligaste mån om till hemskrivningar som lämnas in digitalt. Salsskrivningar flyttas till terminens slut (mer information kommer).
  2. Från och med 16 mars fram till 31 mars görs campusundervisningen om till distansundervisning. Lärare anpassar undervisning och lägger ut information på Moodle. Om situationen förvärras kan detta datum förlängas.
  3. Bibelskolan fortsätter sina lektioner på campus som vanligt, men kan få särskilda instruktioner från kursledaren.
  4. Morgonbön och veckomässor fortsätter som vanligt, men mässorna anpassas för att minska risk för smittspridning.
  5. Johannelunds lokaler kommer att vara öppna som vanligt, med tillgång till matsal och bibliotek. Studenter uppmuntras dock att studera hemifrån och använda bibliotekets digitala samlingar (ProQuest och ATLA).

Johannelund vill vara en plats där studenter och lärare möts och samtalar i en stimulerande miljö, så detta är en tidsbegränsad åtgärd. Enligt vår bedömning är några veckors uteblivna möten inte att jämföra med vikten av att minska risken av att någon av oss bidrar till en smittspridning som just nu är svårkontrollerad.

 

James Starr
Rektor

Rektor James Starr har medverkat i Nordegren & Epstein

Upplagt den 12 mars, 2020

Måndag den 9 mars gästade vår rektor James Starr programmet Nordegren & Epstein i P1. Där pratade de om utmaningen många församlingar står när det kommer till att rekrytera präster. Klicka på länken för att lyssna på programmet. Om du vill lyssna där James medverkar, spola fram till 20-30 min in i programmet. Trevlig lyssning!

Det finns en bra kontakt mellan studenter i olika årskurser och det är en trygg miljö att pröva sina tankar i. // Emma Lundgren