Johannelund – Sveriges äldsta teologiska högskola
Open
X

KRIKspåret.

Sparet_jlundbanner

Är du redo för ditt livs äventyr? KRIK arrangerar tillsammans med Johannelunds teologiska högskola och Solviks Folkhögskola en bibelskola med ett KRIK-spår fyllt av massa nya spännande idrottsaktiviteter, bra undervisning och en livs-förvandlande resa till KRIKs internationella arbete, CHRISC, i Tanzania!

På KRIK-spåret i Uppsala får du en fantastisk mix av bibelundervisning och KRIK-aktiviteter – perfekt för dig som älskar att röra på dig. Bibelundervisningen sker på Johannelunds teologiska högskola med kunniga lärare där du får fördjupa dig i Bibeln och tid att tänka igenom och diskutera viktiga frågor.

KRIK-passen består dels av idrottspass i sporthall, dels av ledarskapsträning men du får också möjligheten att prova på många nya spännande aktiviteter och idrotter som du kanske aldrig tidigare har gjort. Dessa kan bestå av curling, bågskytte, fäktning, klättring med mera. Det är absolut inget måste att du är aktiv idrottare sedan tidigare – I KRIK platsar alla. Dessutom får du chansen att se och uppleva Afrika under en spännande resa till Tanzania under tolv dagar och där besöka KRIKs internationella arbete: CHRISC. Utöver undervisningen på skolan finns möjligheter att delta i olika KRIK-sammanhang genom läger, events och i någon av KRIK Uppsalas alla aktiviteter som pågår varje vecka.

Alla elever får dessutom en praktikplats i någon av KRIKs alla verksamheter i och kring Uppsala. Praktikplatsen är ett perfekt sätt att lära känna nya människor även utanför bibelskolan. Då får du också lära dig hur man planerar, arrangerar och utvecklar KRIK-verksamhet i en av Sveriges största städer.

KRIK-pass tre-fyra dagar i veckan
En vanlig dag på KRIK-spåret inleds med bibelundervisning på förmiddagen. Efter lunch står det sedan KRIK på schemat tre-fyra gånger i veckan. Vad innebär det? Vi har varje vecka idrottspass i hall, prova-på-aktiviteter och KRIK-undervisning i klassrummet. Undervisningen har som mål att ge dig en stor insikt i KRIKs arbete samt utveckla dig som person. Oavsett om du ser dig själv som en ledare eller inte så kommer du lära dig massor som du har med dig resten av livet! Se förklaring av ämnena vi studerar nedan.

Under början av höstterminen lär vi känna varandra genom teambuildning, övernattning ute i skogen och en hel del KRIK-kunskap. Dessutom får du själv öva dig i att leda lektioner i idrottshallen. Därefter inleds förberedelserna för Tanzaniaresan som äger rum i november. Under våren är fokus ledarskap. Då har du blivit varm i kläderna och fått hålla i en hel del idrottssamlingar ihop med dina klasskompisar. KRIK-lektionerna i klassrummet handlar om allt ifrån kommunikation och konflikthantering till planering av events, och hur man formar en positiv kultur och jobbar mot uppsatta mål. KRIK-passen leds av ledare från KRIK med stor erfarenhet av ledarskap, idrott och träning.


KRIK-undervisningen är indelad i fyra block och här nedan kan du läsa mer information om vad de olika ämnena innehåller.

Ledarskap

 • Ledarskapsteori – Vi går igenom vad ledarskap är, varför det behövs och hur det kan utvecklas. Vi studerar teorier om olika ledarstilar och vilka fördelar och nackdelar de har. Vi pratar om kristet ledarskap, vad det är och hur det praktiseras
 • Praktiskt idrottsledarskap – Du kommer under året få öva dig i att vara ledare i olika situationer. Efter varje tillfälle får du feedback med tips och idéer på hur du ska kunna utvecklas. Exempel på frågor vi vill besvara är: Hur håller man en andakt i idrottsmiljön? Hur förklarar man en lek eller tävling så att folk förstår? Hur kan jag bli trygg som ledare i ett idrottssammanhang? Varför är olika grupper så otroligt olika varandra och kan förändras med tiden? Det är frågor som vi tar upp och försöker svara på.
 • Eventkunskap, teori och praktik – Att planera, genomföra och utvärdera ett event eller arrangemang är bland det roligaste som finns. Du får både kunskap om och möjlighet att öva dig i just det, att arrangera event!
 • Kommunikation genom tal, skrift och drama – Att vara ledare handlar mycket om att nå fram med ett budskap. Du kommer att få lära dig hur man fångar uppmärksamhet genom att använda röstläge, kroppsspråk och ord för att nå fram med det du vill säga. Vi studerar också gruppkommunikation och konflikthantering.

Idrott

 • Träning och hälsa – Att träna, äta rätt, vara frisk och må bra är många människors mål. Men hur skapar du vanor som kan hjälpa dig att hålla dig frisk, skadefri och må bra på både insidan och utsidan? En extrem fokusering vid träning och hälsa kan också skada. Vad är egentligen en god hälsa? Vad säger Bibeln om hälsa och hur kan vi få en sund syn på kroppen och knopp?
 • Första hjälpen i idrotten – En skada, liten som stor, kommer alltid oväntat, ovälkommet och snabbt. Men vad gör man när det sker? Vi går igenom HLR, akut skadebehandling vid muskelskada samt övningar som kan förhindra skador innan de dyker upp
 • En idrott för alla – Vem platsar i laget? Har alla samma möjligheter? Här sätter vi oss in i aktuell forskning utifrån flickors och pojkars idrottande och möjligheter. Hur kan vi som kristna bidra till att göra idrott och aktivitet tillgänglig för fler och skapa miljöer där alla platsar?

Globalt

 • Internationell inblick genom studieresa till Tanzania – Detta är en resa som skapar minnen för livet! Du får en erfarenhet som är otroligt olik vår vardag i Sverige. Under några maxade veckor besöker vi skolor och sjukhus, städer och landsbygd. Du lär känna CHRISC-ledare i din egen ålder som bor och är engagerade i arbetet på plats. Utöver det åker vi till en av världens vackraste platser på safari och du får se Afrikas djurliv när det är som bäst. Har vi riktigt tur får du bada i varma källor i djungeln på vägen hem. Kolla på filmen nedan för att få en försmak!
 • Idrott och utveckling – Världen är på många sätt orättvis. Hur kan vi använda idrott och kristen tro för att förbättra livssituationen för barn och ungdomar över hela världen?
 • CHRISC-kunskap – Vi lär oss allt vi behöver veta om vår systerorganisation CHRISC innan det är dags att resa till Tanzania.

KRIK-kunskap

 • Organisation och struktur – KRIK växer så det knakar men hur funkar KRIK egentligen? Vem tar beslut och hur leds arbetet?
 • Vision, historia och kultur – Här får du all kunskap du kan behöva för att kunna titulera dig KRIK-expert. KRIK-kultur är det bästa vi vet så den gör vi allt för att sprida!
 • Idrott och kyrka – Att vara kristen och idrottare eller idrottsintresserad kan ha sina utmaningar. Hur samverkar kyrka och idrott? Finns det bibelstöd för att satsa på sin idrott eller lägga massor av tid på sin hobby? Hur får jag till det kristna livet som en helhet snarare än med en tydlig skillnad på min idrott och min tro? Det hoppas vi kunna ge svar på under dessa lektioner.

För KRIK-spåret tillkommer förutom grundavgiften för bibelskolan 3000 kronor en spåravgift på 3 000 kronor där det ingår många exklusiva och spännande aktiviteter som höghöjdsbana, fäktning, curling, bågskytte, klättring och judo. Dessutom flera utflykter och KRIK-kalaset som är ett stort event för ledare inom KRIK, som arrangeras varje år. För den rekommenderade* resan till KRIKs internationella arbete CHRISC i Tanzania tillkommer en kostnad på ungefär 14 000 kronor plus vaccinationskostnader.
*KRIK rekommenderar alla elever att åka med till Tanzania, men om man av olika anledningar inte har möjlighet att följa med vill vi givetvis att man söker till KRIK-spåret ändå.

För dig som vill kombinera bibelskola, idrott och en fantastiska resa till Tanzania så är KRIK-spåret valet för dig. Vill du veta mer? Följ KRIK-spåret på Instagram för att se mer om vad året innehåller!

Citat från elever som gått KRIK-spåret.

Julia Henriksson:

– För mig blev KRIK en helt ny värld som öppnades. På KRIK-spåret får du naturligt ta del av och engagera dig i arbetet KRIK gör. Läger, KRIK-kalas och event – ja, ett smörgåsbord av aktiviteter erbjuds dig som är peppad på att få ut maximalt av året. Du får också upptäcka nya egenskaper hos dig själv och växa i ledarskapsrollen i en positiv atmosfär.

Miriam Larsson:

– Jag är så oerhört tacksam för att jag sökte, det är något jag aldrig har ångrat. Det är så roligt, och att få lära sig mycket om Bibeln, växa i sin tro och kombinera det med KRIK är oslagbart.

 

Läs mer här KRIK och CHRISC

Ny_LOGO_MAIL

Johannelund är helt fantastiskt! Att man kommer från olika traditioner ger en mångfald. // Anna Johansson Blomberg