Johannelund – Sveriges äldsta teologiska högskola
Open
X

KRIK-spåret.

 

OBS! KRIK-spåret 2020/2021 ställs in. 

 

KRIK arrangerar tillsammans med Johannelunds teologiska högskola och Solviks Folkhögskola KRIK-spåret som är fyllt av idrottsaktiviteter, bibelundervisning, ledarskap och en missionsresa till Uganda.

KRIK-spåret i Uppsala innehåller en fantastisk mix av bibelundervisning, ledarskap och idrottsaktiviteter. Undervisningen sker på Johannelunds teologiska högskola där du oavsett förkunskaper får chans att fördjupa dig i Bibeln och tid att tänka igenom frågor kring livet och vem Gud är. Det tillsammans med kunniga och engagerade lärare med lång erfarenhet. Varje vecka får du dessutom chansen att prova på spännande aktiviteter som curling, fäktning, klättring och höghöjdsbana. Välkommen till ett år med idrottsglädje!

KRIK-pass varje vecka
KRIK-spåret är ett av två spår på Johannelunds bibelskola, tillsammans med teologi och församling. De två olika spåren bildar en gemensam klass som har förmiddagarna tillsammans medan eftermiddagarna delas upp.

En vanlig dag inleds med bibelundervisning på förmiddagen. Efter lunch står KRIK på schemat tre gånger i veckan, med såväl teori, idrottspass i hall och prova-på-aktiviteter. KRIK-lektionerna i klassrummet handlar om allt ifrån ledarskap och kommunikation till planering av events, vad Bibeln säger om idrott och hur man formar en positiv kultur. Varje fredag innehåller en prova-på-aktivitet, och en fredag i månaden är helt vigd för KRIK som kan innehålla både teori-lektioner, utflykter och större aktiviteter.

En vanlig vecka på KRIK-spåret kan se ut så här:

Måndag – Bibelkunskap, exempelvis NT.
Tisdag – Bibelkunskap, exempelvis lärjungaskap. Lektion med KRIK på eftermiddagen, exempelvis gruppdynamik.
Onsdag – Bibelkunskap, exempelvis GT.
Torsdag – Bibelkunskap, exempelvis apologetik. KRIK-pass i sporthall på eftermiddagen.
Fredag – Bibelkunskap, exempelvis etik. Prova på-aktivitet med KRIK, exempelvis bågskytte. En fredag i månaden är det heldag med KRIK.

Temadagar och konferenser. Livsväg, Mission i Sverige, GLS (Global Leadership Summit) är exempel på konferenser som du får ta del av under året. Dessutom olika KRIK-event samt besök hos andra organisationer och kyrkor runt om i Uppsala och Stockholm.

Praktik. Du får chansen att träna ditt ledarskap praktiskt i någon av de olika KRIK-verksamheterna runt om i Uppsala.

Närhet till KRIK-kontoret. Du får en unik inblick i KRIKs organisation och gemenskap med KRIK-kontoret som har lokaler en knapp kilometer från Johannelund.

Upplev Uppsala. En av Sveriges största studentstäder med stora möjligheter att fortsätta med din idrott, eller varför inte testa på en ny sport? Uppsala har också ett stort kyrkligt utbud med satsningar mot unga vuxna, och konferenser som Livsväg och Youth under hösten.

Upplevelser och möjligheter under året

  Vintervecka i Åre. Upplev fjäll, friluftsliv och skidåkning tillsammans med KRIK-linjen i Åre.

Besök på Kungsporten, Huskvarna. Träningsfokus, undervisning och gemenskap med KRIK-linjen i Mullsjö.

  Prova på-aktiviteter. Testa på höghöjdsbana, padel, spikeball, curling och mycket mer. Ny aktivitet varje vecka.

  Resa till Uganda. Få en inblick i en helt annan kultur under två veckor där du får besöka IAS arbete i landet.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

KRIK-undervisning
Idrottsledarskap – Du kommer under året få öva dig i att vara ledare i olika situationer. Efter varje tillfälle får du feedback med tips och idéer på hur du ska kunna utvecklas.
Idrottsmission – Vi kommer prata om hur man kan nå ut med det kristna budskapet i idrottsvärlden, såväl i det lokala omklädningsrummet som på större arenor.
Eventkunskap, teori och praktik – Att planera, genomföra och utvärdera ett event eller arrangemang är bland det roligaste som finns. Det får du både kunskap om och möjlighet att öva dig i.
Kommunikation genom tal, skrift och drama – Att vara ledare handlar mycket om att nå fram med ett budskap. Du får lära dig hur man fångar uppmärksamhet genom att använda röstläge, kroppsspråk och ord för att nå fram med det du vill säga.
Feedback – Du kommer under året få undervisning i att ge och ta emot feedback.
Missionsresa – En resa på ungefär två veckor i Uganda som skapar minnen för livet. Du får en erfarenhet som är olik vår vardag och inblick i en annan kultur. Du kommer att få besöka IAS arbete i Uganda och lära känna människor i och runt organisationen.
Organisation och struktur – KRIK växer, men hur funkar KRIK egentligen? Vem tar beslut och hur leds arbetet? Vi går igenom vision, historia och vad KRIK-kultur egentligen handlar om.
Idrott och kyrka – Att vara kristen och idrottare eller idrottsintresserad kan ha sina utmaningar. Hur samverkar kyrka och idrott? Finns det bibelstöd för att satsa på sin idrott eller lägga massor av tid på sin hobby? Det hoppas vi kunna ge svar på.

Bibelundervisning
Bibelkunskap – Du får kunskap om Bibelns böcker i såväl Gamla som Nya Testamentet.
Lärjungaskap – Praktisk vägledning i vad det innebär att följa Jesus i vardagen.
Evangelisation – Hur kan man ställa bättre frågor och på ett naturligt sätt prata om Jesus och evangeliet med vänner, grannar och andra man möter?
Apologetik – Du får hjälp att bättre förstå och kunna förklara och försvara din tro gentemot motargument som möter en kristen, som exempelvis vetenskap.
Etik – Vi undersöker Bibelns sätt att tänka kring synen på rätt och fel och diskuterar hur det ska tillämpas idag.
Troslära – Att rota sig i tron är viktigt så man undviker att driva vilse. Vi går även in på vad trosläran betyder för det kristna livet i praktiken.

Kostnader

För KRIK-spåret tillkommer förutom grundavgiften för bibelskolan (2 900 kronor) en spåravgift på 3 500 kronor där många exklusiva och spännande aktiviteter ingår. Dessutom flera resor, utflykter och events för ledare inom KRIK. För den rekommenderade* resan till Uganda tillkommer en kostnad på ungefär 14 000 kronor plus vaccinationskostnader.
*KRIK rekommenderar alla elever att åka med, men om man av olika anledningar inte har möjlighet vill vi givetvis att man söker till KRIK-spåret ändå!

Läs mer om skolan och boendet här. Önskar du mer information om utbildningen, ta gärna kontakt med KRIK på info@krik.se.

KRIK-spåret arrangeras i samarbete med Solviks Folkhögskola. 

Ny_LOGO_MAIL

Det är ett bra upplägg på studierna med relevant undervisning och ödmjukhet inför olika åsikter. // Petrus Halvarsson