OM johannelund

Livet på Johannelund

Närhet

Här på Johannelund är det nära till andra studenter, lärare och administration. Skolan är
liten jämfört med många lärosäten, vilket ökar chanserna att lättare lära känna varandra.
Det finns oftast någon att fråga om man undrar något, och för den som vill finns många
möjligheter att samtala om tro och liv mellan lektionerna. Studenter upplever att lärarna på
Johannelund är tillgängliga och lyhörda. 

 

Bön och kaffe

Fyra dagar i veckan finns möjlighet att samlas i Johannelunds nyinredda kapell till en enkel
morgonandakt och en dag i veckan firar vi mässa i Lötenkyrkan. Studenter
och lärare planerar andakter och mässor tillsammans och alla är välkomna!

Efter det fikar vi tillsammans. 
Johannelund vill inte bara utbilda och rusta studenter, utan även skapa förutsättningar för
god gemenskap med varandra.

Skolan står i en tydlig teologisk tradition

Studenter och lärare på Johannelund kommer från många olika kyrkliga traditioner och
sociala bakgrunder. Ändå finns en tydlig fokus i kursutbudet och undervisning, där stor plats ges till luthersk teologi, Svenska kyrkans väckelsearv, och församlingsarbete i Sverige idag.

Här finns kurser om Martin Luthers teologi, församlingsutveckling, missionshistoria och
teologi, och mycket mer!

Sveriges äldsta FRISTÅENDE
teologiska UTBILDNING

Johannelund har erbjudit teologiska utbildningar sedan 1862. De första som gick ut blev missionärer i EFS. Idag har över 2000 studerat vid Johannelund. De har förutom missionärer blivit predikanter, pastorer och präster – de flesta i Svenska kyrkan: i EFS (en rörelse i Svenska kyrkan) eller något av stiften. Några har även blivit själavårdare, sociala entreprenörer eller evangelister. Medarbetare som gått Johannelund kan idag återfinnas i de flesta samfund och kristna organisationer i Sverige. Andra har läst vid Johannelund en del av sin utbildning för att bli lärare, journalister eller annat där teologisk kompetens är nyttigt att ha.

Ledorden som vi vill låta forma alla Johannelunds utbildningar är:
förankring – i forskning och lång utbildningstradition
kvalitet – med relevanta kurser och kompetenta lärare
närhet – mellan lärare och studenter
helhet – med genomtänkta studieplaner och integration mellan teori och praktik samt en ambition att göra studierna utrustande – genom att främja att den studerande utvecklas i sina förmågor och rustas för ett livslångt lärande.

Vi erbjuder även pastorala profilkurser som ges parallellt med de akademiska kurserna genom hela utbildningen, där den som siktar mot församlingstjänst får öva att predika, själavårda med mera.
På Johannelund finns också för den som vill möjlighet att ansluta till ett spiritualitetsspår med andakter, retreater och gudstjänster.

Dessutom finns – för den som vill fördjupa sig, men inte är intresserad av högskolepoäng – en livsnära bibelskola.

Välkommen till en integrerande teologisk utbildningsmiljö med engagerade och kompententa lärare!

Uppsala som stad

Uppsala är en studentstad i ordets rätta bemärkelse. Stadens historia och den traditionsrika miljön runt universitetet lockar studenter, inte bara från alla delar av vårt land utan också från andra länder. Varje höst och vår anländer flera tusen nya studenter till Uppsala. Förutom studentnationernas utbud av aktiviteter erbjuder Uppsala stad ett rikt nöjes- och kulturliv. Uppsala är också en bra cykelstad!
Välkommen hit!

Bo på Johannelund?

Studenthemmet

I anslutning till Johannelunds teologiska högskola ligger ett studenthem. Rummen reserveras i första hand för studenter vid Johannelund och anställda på EFS, Salt och Johannelund. Boendegaranti gäller dig som blir antagen till campusprogram på Johannelund till höstterminen förutsatt att du har ansökt. Du behöver ansöka om boende samtidigt som du söker till ett campusprogram (senast sista ansökningsdag). Garantin gäller mot uppvisande av antagningsbesked. Definitivt besked om boende får du i augusti. Övriga studenter erbjuds boende i mån av plats.

Rumshyra

Rumshyran varierar beroende på typen av rum. Det finns enkelrum samt ett fåtal dubbletter med eller utan eget pentry. För information om priser och tillgängliga rum är du välkommen att kontakta oss på studenthemmet@efs.nu.

Rum, möbler, tvättstuga och bredband

Rummen har oftast egen toalett och dusch. En del är så kallade dubbletter med delat badrum. Rummen är basmöblerade och tvättstuga finns på bottenvåningen. WiFi, el, vatten och sophämtning ingår i hyran.

Sängutrustning

Du behöver ta med dig lakan, kudde, filt/täcke och överkast.

Kök

Kök finns på varje våningsplan. Utrustningen i korridorernas kök har en basutrustning med porslin, bestick och kokkärl, ett litet matskåp per rum samt plats i kyl och frys. Studenterna städar själva kök och korridor enligt städschema.

Intresseanmälan för boende

Intresseanmälan görs via formuläret. OBS! för att få boendegaranti behöver du göra din ansökan senast sista ansökningsdagen inför hösten.

 

Formulär - Bo på Johannelund

Samtycke om lagring av personuppgifter(Obligatoriskt)
Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att EFS lagrar dina angivna personuppgifter i syfte att kunna ge dig en plats i kön. Uppgifterna raderas från EFS när du utträder i kön eller får ett hyreskontrakt.