Till nya studenter vid Johannelund
Magister- och masterprogram
Våren 2023

 

Varmt välkommen till Johannelund!

Det gläder oss mycket att få hälsa dig välkommen till Uppsala och studier vid Johannelunds teologiska högskola. I detta brev följer viktig information om dina studier och vårens kurser. 

Vårterminens kurser startar under vecka 3 och 4. Nya studenter som påbörjar magister- eller masterprogrammen möts via videolänk onsdag 18 januari kl 13.15-14.45 för en introduktion till studierna och Johannelund som lärosäte och pastoralinstitut.

Länk till mötet: https://meet.google.com/oiw-hpbr-sfa). 

Närvaro vid introduktionsmötet är obligatorisk för både campusstudenter och studenter som läser på halvdistans. 

TERMINENS DATUM
Modul 1: v. 3-12 (2023-01-16 — 2023-03-26)
Modul 2: v. 13-22 (2023-03-27 — 2023-06-04)

VÅRTERMINENS KURSER
Johannelunds kurser ges till största del på halvfart, vilket betyder att heltidsstudenter läser två kurser om 7,5 hp parallellt under varje modul.

  • En modul består av tio veckor.
  • En termin är uppdelad i två moduler (totalt 20 veckor).
  • Heltidsstudier innebär att du under en termin totalt läser 30 hp.
  • OBS! Flera av kurserna som ges på avancerad nivå sträcker sig över både modul 1 och 2 

Schema 
Lärarna gör detaljschemat tillgängligt senast två veckor innan kursstart. Schemat kommer även att finnas tillgängligt via vår lärplattform Moodle samt via en Google kalenderinbjudan som skickas till dig via epost innan kursstart (varje student får en Johannelunds-adress, @johannelund.nu)

Du gör ditt kursval via följande länk:
https://forms.gle/prgBLAsaXJhGVxp77 

OBS! Skicka in ditt kursval senast den 3 januari 2023.

Information om kurserna hittar du i kurskatalogen:
https://www.johannelund.nu/utbildningar-ansok/kurskatalog/

Vid eventuella frågor kontakta administration@johannelund.nu 

I din examen (magister, master) är det möjligt att läsa 25% av kurserna på grundnivå. För vårt urval av kurser på grundnivå vt 2022, se kurskatalogen på vår webbsida.

Om du önskar att läsa någon av kurserna på grundnivå, kontakta administrationen: administration@johannelund.nu 

LITTERATUR 
Johannelunds studenter har tillgång till skolans bibliotek samt elektroniska böcker och artiklar via ATLA Religion Database och ProQuest. Dock har biblioteket endast ett begränsat antal exemplar av kurslitteraturen (1 ex för utlåning samt 1 ex som referenslitteratur) och som student ansvarar du själv för att införskaffa den litteratur du behöver för de kurser du läser. Det är klokt att beställa kurslitteraturen så fort som möjligt. Kurslitteratur kan beställas på ett flertal webbsidor, t ex www.bokus.com, internetbokhandeln.se eller www.adlibris.se. Begagnad kurslitteratur kan ibland hittas på www.bokborsen.se

För litteraturlista för respektive kurs, klicka på länken för aktuell kursplan ovan. 

DELTIDSSTUDIER
Om du planerar för att läsa på deltid och inte har meddelat det ännu, så ber vi dig göra det. Skicka ett mail till administration@johannelund.nu. 

CAMPUSTRÄFFAR OCH VIKTIGA DATUM
Du som kommer att läsa på halvdistans (dvs distansstudier med campusträffar) behöver planera för att vara på plats på campus i Uppsala vid ca fyra tillfällen under vårterminen. I detaljschemat ser du vilka dagar som gäller för just dina studier. 

Campusdagar VT 2023 för Själavårdsprogrammet åk 1:

15-16 feb (föreläsningar)
21-22 mars (examination)
26-27 april (föreläsningar)
31 maj och 1 juni (examination)

Campusdagarna är obligatoriska för dig som läser på halvdistans.

Andra viktiga datum (ej obligatoriska):
13 feb Roseniusdagen
23-24 mars Homiletikdagar
28 april Dialogkonferens
2 juni Avslutningsgudstjänst  

DATORPROGRAM
För att kunna bedriva studier på Johannelund behöver du ha en enhet med ett bra ordbehandlings-program, som kan hantera filformaten .docx, .rtf och .pdf. Vi rekommenderar Microsoft Word utifrån dess funktionalitet främst kring referenshanteringsprogram och grammatikhjälp. 

BOENDE
Boende på Johannelunds studenthem består av korridorsboende med delat kök men med eget rum inkl. dusch och toalett på rummet. Önskar du ställa dig i kö för ett studentrum, maila till elin.tyrberg@efs.nu snarast.

PERSONLIG TAGG
För att du ska kunna ta dig in på skolan och i biblioteket när du är här, dagtid såväl som kvällstid, så får du under första dagen lösa ut en personlig tagg. Den kostar 60 kr och betalas via Swish. 

LADOKS STUDENTPORTAL OCH eduID
Johannelund använder Ladok för administration av kurser och betygsregistrering. För att få åtkomst till Ladoks studentportal (https://www.student.ladok.se/) måste du skaffa ett sk ”eduID”. Besök https://eduid.se/ och följ instruktionerna. ​​Vid beställningen behöver du verifiera din identitet, detta gör du på bästa sätt genom att beställa uppgifterna via brev till din folkbokföringsadress. Det tar ett par veckor att skaffa ett eduID, så gör detta snarast. OBS! Detta är nödvändigt för att du ska kunna genomföra studier vid Johannelund. 

Via Ladoks studentportal kan du bland annat registrera dig på de kurser du läser under terminen, se din kursinformation, studieplanering samt få information om betyg och har möjligheten att beställa registerutdrag.

CSN
Vi rekommenderar att du ansöker om studiemedel för ett år i taget vilket du gör på csn.se 

Terminstider: 
VT 2023: 2023-01-16 – 2023-06-04
HT 2023: 2023-08-21 – 2024-01-14

Notera att det är du som student som ansvarar för att registrera dig på dina kurser via Ladoks studentportal i samband med kursstart (För information om Ladok, se ovan). Det är först när du gör detta som information om dina studier vid Johannelund skickas till CSN

SÄRSKILT STÖD I STUDIERNA
Har du behov av särskilt stöd i studierna, t ex vid dyslexi, och ännu inte anmält det till oss, vill vi gärna att du meddelar oss så snart som möjligt. Johannelund erbjuder olika hjälpmedel, såsom inläst litteratur, anteckningshjälp och uppläsningsprogram (Tor Talk). Kontakta studierektor för mer information, studierektor@johannelund.nu

CYKEL
Om du har cykel bör du ta med den! Uppsala har ett utmärkt nät av cykelvägar. På grund av cykelstölder bör cykeln vara utrustad med kraftigt lås. 

DATORER
Studenter har tillgång till 3 datorer i biblioteket där även skrivare finns. 

MOODLE
Johannelunds digitala lärplattform heter ”Moodle”. Varje kurs har en egen sida med all kursinformation. Information om inloggning kommer att skickas ut under vecka 1.

KONTAKTUPPGIFTER

Administrationen:
administration@johannelund.nu, 018-16 99 00 

Boende och studenthem:
Elin Tyrberg, elin.tyrberg@efs.nu, 018-16 99 01

Studievägledare:
Albin Norberg, studievagledning@johannelund.nu, 076-4663818 (telefontid mån-fre 11.00-12.00)

Systemansvarig (frågor som t ex rör Moodle och Gmail):
Rickard Lind, rickard.lind@johannelund.nu 

Än en gång, välkommen till Johannelund!

Varma hälsningar
Mattias Neve, studierektor
Carolyn Arthur, högskoleadministratör